Mikä ihmeen alpakka?

MIKÄ IHMEEN ALPAKKA?

Naarasta kutsutaan emäksi.
Urosta orhiksi ja nuorta alpakkaa vasaksi tai criaksi.

Alpakat lisääntyvät hitaasti: kantoaika on n 11,5 kuukautta ja ne synnyttävät yhden vasan kerrallaan.

Alpakka on sukua kamelille, laamalle, guanacolle ja vikunjalle. Ne ovat kotoisin Perun ja Chilen rajavuoristosta Andien tasanteilta. Nykyään niitä kasvatetaan Etelä-Amerikan  maista myös Boliviassa ja Ecuadorissa sekä useissa länsimaissa kuten Englannissa, Saksassa, Australiassa, Uudessa Seelannissa, Sveitsissä, Kanadassa ja tietysti Yhdysvalloissa. Alpakoita on kahta tyyppiä: pörröisellä turkilla varustettu huacaya, joita on noin 98 % maailman alpakoista, ja suri, jonka villa on silkkimäisempää ja laskeutuu kynämaisina kiharoina.

Maailmanlaajuisesti alpakat ovat ensisijassa villantuottajaeläimiä. Niiden villa on eräs maailman hienoimmista ja harvinaisimmista kuiduista, siksi alpakan villasta tehdyt tuotteet ovat yleensä melko hintavia. Villan lämpöominaisuudet vetävät vertoja mm. angoralle ja muotiteollisuuskin on löytänyt tämän harvinaisen hienon raaaka-aineen. Villa keritään vuoden välein ja se voidaan jalostaa langaksi tai kankaaksi. Usein kiinnostus alpakkaa kohtaan eläimenä juontaa juurensa käsityöharrastuksesta, monet alpakankasvattajat ovat alunperin ihastuneet juuri sen uskomattoman pehmeään karvaan. Alpakan villassa ei ole lanoliinia, eikä lampaan villalle ominaista karkeutta ja usein se soveltuukin myös allergikoille. Alpakan luonnollisia värejä on parikymmnetä, aina pikimustasta ruskeaan. Valkoista villaa voidaan myös värjätä.

Villan lisäksi alpakoita pidetään jalostuseläiminä, terapiaeläiminä tai lemmikkeinä.
Alpakka ei kuitenkaan voi pitää pelkästään yksin tai muun lajin seurana. Alpakat ovat laumaeläimiä ja niitä on oltava vähintään 2-3 laumassa.

Lähde: Alpakkakasvattajat ry